Robidov livadar (Brenthis daphne )

  • Domov
  • Robidov livadar

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 37-50 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: gozdni robovi, grmičevja, mejice, robidovja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so z zgornje strani intenzivno oranžna, posejana s črnimi pikami in vijugastimi linijami. Submarginalne pike (ob robu kril) so v dveh linijah, med seboj so jasno ločene, redko se zlijejo, obrobne (marginalne) lise so večinoma trikotne ali deltoidne, pogosto se med seboj zlijejo v črn pas. V osrednjem (diskalnem) delu je značilna vijugasta linija. Spodnja stran zadnjih kril je dokaj "pisana", večinoma z rumenimi in oranžnimi celicami ter nekoliko bledejšim vijoličastim širokim pasom, v katerem so nakazana temna očesca (ta del je pri zelo podobnem močvirskem livadarju (B. ino) mnogo bolj intenziven in ostro nakazan). Samice so svetlejše obarvane ter večje od samcev.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo v eni generaciji od maja do avgusta, pogosto posedajo po cvetočih rastlinah. Gosenice so črne s široko belo hrbtno linijo, porasle z oranžnimi, bradavičastimi in ščetinastimi izrastki. Prehranjujejo se z listi robid (Rubus spp.).

 

Podobne vrste: močvirski livadar (Brenthis ino) - bleščeči bisernik (Argynnis aglaja) - temni bisernik (Argynnis niobe).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti