Močvirski livadar (Brenthis ino)

  • Domov
  • Močvirski livadar

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 30-40 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: vlažni travniki,robovi manjših potokov, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zgornja stran kril je v osnovi oranžna do oranžnorjava s črnimi lisami in pikami. Robni (marginalni) pas lis na prednjih krilih je skoraj sklenjen (pri samicah je dokaj širok), za njim je obrobni (submarginalni) niz različno velikih, črnih pik. Ob robu zadnjih kril prav tako poteka širok pas črnih, trikotnih marginalnih lis in niz submarginalnih pik. Pri samicah je bazni del kril izrazito temnejši, vijoiličasto lesketajoč. Po spodnji strani so krila rjavkasta z rumenkastimi ali belimi okenci ter širokim, vijoličasto nadahnjenim postdiskalnim pasom v katerem se nahaja niz črno obrobljenih, belih očesc. Lise diskalnega dela zadnjih kril so v celoti rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki letajo v eni generaciji od sredine maja do konca julija. Radi posedajo po cvetovih, pa tudi po grmovju in na tleh, kjer ližejo mineralne snovi. Gosenice so črne z belimi progami (po hrbtni strani potekata dve zelo široki beli liniji), porasle s koničastimi bradavičastimi izrastki, ki so rumenkasti in porasli s togimi ščetinami. Hranijo se z listi brestovolistnega oslada (Filipendula ulmaria) in nekaterih drugih rožnic (Rosaceae).

 

Podobne vrste: robidov livadar (Brenthis daphne) - dvopiki livadar (Brenthis hecate) - mali tratar (Boloria dia) - srebrni tratar (Boloria selene).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti