Srebrni tratar (Boloria selene / Clossiana selene)

  • Domov
  • Srebrni tratar

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 32-37 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: vlažni travniki, gozdne jase, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zgornja stran kril je v osnovi oranžna do oranžnorjava s črnimi lisami in pikami. Robni (marginalni) pas lis na prednjih krilih je skoraj sklenjen, za njim je obrobni (submarginalni) niz črnih pik. Tudi na zadnjih krilih potekata oba niza črnih, trikotnih marginalnih lis in niz submarginalnih pik. V celici na bazi kril je značilna, večja črna pika. Po spodnji strani so krila rumeno, belo in oranžno lisasta, s serijo črnih obrobnih pik na zadnjih krilih in večjo črno piko v osrednji, oranžni celici. Samice so nekoliko večje od samcev in temnejše po zgornji strani kril.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo v dveh generacijah in sicer od maja do junija leta prva generacija, druga generacija se pojavi nekje ob koncu julija, v začetku avgusta. Radi posedajo po cvetovih in po tleh, še posebej v sončnih, toplih dnevih. Gosenice so črne z velikimi, bradavičastimi izrastki, ki so rjavorumeni do oranžni, porasli s togimi ščetinami. Hranijo se z listi vijoloic (Viola spp.). Zaradi izginjanja primernih habitatov je ponekod močno nazadoval.

 

Podobne vrste: mali tratar (Boloria dia) - pomladni tratar (Boloria euphrosyne) - robidov livadar (Brenthis daphne) - dvopiki livadar (Brenthis hecate).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti