Mali tratar (Boloria dia / Clossiana dia)


Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 28-35 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: različni tipi travnikov, gozdni robovi, jase, odprta in topla območja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zgornja stran kril je v osnovi oranžna do oranžnorjava s črnimi lisami in pikami. Robni (marginalni) pas lis na prednjih krilih je sklenjen, tvorijo ga polkrožne temne lise, za njim je obrobni (submarginalni) niz velikih črnih pik (nekatere med njimi se lahko celo zlijejo). Tudi na zadnjih krilih potekata oba niza črnih, polkrožnih marginalnih lis in niz velikih, submarginalnih pik. Zgornji rob zadnjih kril je skoraj pravokoten na zunanjega, kar je dobro vidno, ko ima metulj zložena krila. Po spodnji strani so krila rjavkasta in vijoličasto nadahnjena, s svetlimi okenci in nekoliko temnejšimi lisami. Ob robu zadnjih kril poteka niz zabrisanih, vijoličastih očesc. Samice so nekoliko večje od samcev in temnejše na bazalnem delu kril.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo v dveh generacijah, prva od aprila do maja, druga generacija se pojavi v juliju in leta do konca avgusta. Rad poseda po cvetovih in po tleh, še posebej v sončnih, toplih dnevih. Gosenice so črne z velikimi, svetlimi, bradavičastimi izrastki, ki so porasli s togimi ščetinami. Hranijo se z listi vijoloic (Viola spp.). Zaradi izginjanja primernih habitatov je ponekod nazadoval.

 

Podobne vrste: srebrni tratar (Boloria selene) - pomladni tratar (Boloria euphrosyne) - robidov livadar (Brenthis daphne) - dvopiki livadar (Brenthis hecate).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti