Temni mravljiščar (Phengaris nausithous / Maculinea nausithous)

  • Domov
  • Temni mravljiščar

Družina: modrini (Lycaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 27-34 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: vlažni in mokrotni travniki, robovi potokov, zamočvirjena travišča z zdravilno strašnico

Ogroženost vrste: vrsta je zelo ogrožena

Varstveni status vrste: Natura 2000 vrsta; ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zgornja stran kril je v osnovi črnorjava, le v bazalnem delu je temno modro poprhnjena, v katerem so pogosto vidne tudi temne žile in ena ali dve lisi. Spodnja stran kril je žametno temnorjava, z enim nizom svetlo obrobljenih črnih pik, ki pa niso enakomerno razporejene. Samica je podobna samcu, le da ima zgornjo stran kril enotno črnorjavo, s prelivajočim se modrikastim odtenkom.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki letajo v eni generaciji od julija do avgusta. Razvoj vrste je vezan na specifične vrste "travniških" mravelj (rod Myrmica) in na zdravilno strašnico (Sanguisorba officinalis). Samice namreč odlagajo jajčeca v odprte cvetove strašnice s katero se gosenice v prvih stadijih razvoja prehranjujejo, kasneje pa jih mravlje delavke prenesejo v mravljišče, kjer jih hranijo z enako hrano kot lastne ličinke. Odrasli metulji zapustijo mravljišče šele naslednje leto, pri čemer jih mravlje velikokrat prepoznajo kot vsiljivca in jih tudi napadejo.

 

Podobne vrste: strašničin mravljiščar (Phengaris teleius) - sviščev mravljiščar (Phengaris alcon) - veliki mravljiščar (Phengaris arion).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti