Strašničin mravljiščar (Phengaris teleius / Maculinea teleius)

  • Domov
  • Strašničin mravljiščar

Družina: modrini (Lycaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 28-36 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno do zelo redko

Življenjski prostor: vlažni travniki z zdravilno strašnico (Sanguisorba officinalis)

Ogroženost vrste: zelo ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: Natura 2000 vrsta; ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Samec: krila so po zgornji strani svetlomodra, s širokim, črnim robom in majhnimi, črnimi lisami v postdiskalnem predelu. Dobro vidne so tudi glavne temne žile. Po robu so krila porasla s snežnobelimi dlačicami. Spodnja stran kril je sivorjava, z neizrazitim modrim poprhom na bazi kril. Belo obrobljena črna očesca potekajo v dveh zaokroženih linijah, obrobna očesca so manjša in neizrazita od notranjih, diskalnih očesc. Posebej vidna je belo obrobljena črna lisa v obliki črke V v osrednjem delu.

 

Samica: črni rob na zgornji strani kril je mnogo širši kot pri samcu in tudi pike so bolj izrazite. Sicer je podobno obarvana kot samec.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki letajo v eni generaciji od konca junija do avgusta. Razvoj vrste je še bolj vezan na zdravilno strašnico (Sanguisorba officinalis) kot pri temnem mravljiščarju (Phengaris nausithous). Samice namreč odlagajo jajčeca v odprte cvetove strašnice s katero se gosenice v prvih stadijih razvoja prehranjujejo, kasneje pa jih mravlje delavke iz rodu Myrmica prenesejo v mravljišče, kjer se gosenice hranijo z ličinkami mravelj ali pa jih mravlje delavke hranijo. Odrasli metulji zapustijo mravljišče šele naslednje leto, pri čemer jih mravlje velikokrat prepoznajo kot vsiljivca in jih tudi napadejo. Vrsta je močno ogrožena zaradi izginjanja habitatov in neustreznega upravljanja s travniki.

 

Podobne vrste: temni mravljiščar (Phengaris nausithous) - sviščev mravljiščar (Phengaris alcon).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti