Navadni ščir (Amaranthus retroflexus)

  • Domov
  • Navadni ščir

Družina: ščirovke (Amaranthaceae)

Red: klinčkovci (Caryophyllales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-100 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: njive, vrtovi, druga obdelana tla, ruderalna mesta, nasipališča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna enoletnica s kratkodlakavim, togim, gosto olistanim steblom. Listi so suličasti, jajčasti ali podolgasti, proti vrhu koničasto zoženi, dolgopecljati, premenjalno razvrščeni, celorobi. Cvetovi zelo drobni, zeleni, zgoščeni v gostocvetna, klasasto podaljšana, ovršna in obstranska socvetja, ki so zelo košata in le v spodnjem delu razmaknjena. Venčno odevalo ni razvito. Podporni listi cvetov ozko lopatičasti, na vrhu zaokroženi in ostnato koničasti, tako dolgi kot plod. Plod je glavica, ki se odpre po sredinskem šivu.

 

Posebnosti: izvira iz tropskih delov Južne in Srednje Amerike in se je v Evropo razširila kot okrasna rastlina, kasneje tudi s prevozom semen iz obeh Amerik. Semena, čeprav so zelo drobna, se mnogokrat uporabljajo v prehrani, vendar je rastlina zelo strupena za govedo in prašiče, ki lahko zaradi zastrupitve celo poginejo. Je zelo razširjen in pogosto invaziven plevel.

 

Podobne vrste: vitkocvetni ščir (Amaranthus powellii) - izrodni ščir (Amaranthus hybridus) - Bouchonov ščir (Amaranthus bouchonii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti