Vitkocvetni ščir (Amaranthus powellii)

  • Domov
  • Vitkocvetni ščir

Družina: ščirovke (Amaranthaceae)

Red: klinčkovci (Caryophyllales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-100 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: obdelane površine, kot so njive in vrtovi, ruderalna mesta, prodišča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna enoletnica s togim, gosto olistanim steblom, ki je skoraj v celoti kratkodlakavo, le v cvetni regiji je golo. Listi so suličasti do jajčasti, proti vrhu topo koničasti ali zaokroženi, dolgopecljati, premenjalno razvrščeni, celorobi. Cvetovi zelo drobni, zeleni, zgoščeni v gostocvetna, klasasto podaljšana, zelo vitka, ovršna in obstranska socvetja, ki so v nekaterih segmentih razmaknjena. Venčno odevalo ni razvito. Podporni listi cvetov črtalasti do ozko suličasti, na vrhu postopno zoženi v konico, nekoliko daljši od plodu. Plod je glavica, ki se odpre po sredinskem šivu.

 

Posebnosti: izvira iz južnih delov ZDA in Severne Mehike, v Evropo in v druge države se je verjetno posredno razširila s prevozom semen. Mladi listi se lahko uporabljajo v prehrani, vendar je rastlina zelo strupena za govedo in prašiče, ki lahko zaradi zastrupitve celo poginejo. Je zelo razširjen in pogosto invaziven plevel.

 

Podobne vrste: navadni ščir (Amaranthus retroflexus) - izrodni ščir (Amaranthus hybridus) - Bouchonov ščir (Amaranthus bouchonii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti