Prehodna in pionirska obvodna vegetacija (22.3 - amfibijske združbe makrofitov)

  • Domov
  • Prehodna in pionirska obvodna vegetacija

HT koda: 22.3

Habitatni tip (HT): amfibijske združbe makrofitov

Varovanje: Natura 2000

Ogroženost: zelo visoka



Prepoznavanje

Na dnu plitvih stoječih mlakuž ali občasnih ribnikov, predvsem pa na razgaljenih, zamuljenih priobalnih mestih, ki so občasno poplavljena, se lahko razvijejo amfibijske združbe makrofitov. Tvorijo jih v glavnem pritlične do srednje visoke enoletnice, ki se pojavijo le prehodno v sušni fazi ter precej velike trajnice, ki lahko preživijo občasno zalitje. Vrstno so te združbe zelo specifične, večinoma pripadajo razredu Isoeto-Nanojuncetea.

 

V Pomurju se pojavljajo sledeči tipi:

22.32 - evrosibirske amfibijske združbe z enoletnicami (prevladujejo nizke, pritlične enoletnice, ki se pojavijo na blatnih ali peščenih tleh, značilnica teh združb je žabje ločje (Juncus bufonius))

22.321 - blatna ali peščena tla z različnimi vrstami sit (Eleocharis spp.) (prehodne ali sezonske združbe na vlažnih blatnih oz. peščenih delih ribnikov, mlak ali mrtvic, ki jih tvorijo redke in ogrožene vrste, kot so češki šaš (Carex bohemica), kranjska sita (Eleocharis carniolica), jajčasta sita (E. ovata), vodna blatnica (Limosella aquatica) in razne jelovke (Ealtine spp.))

22.322 - blatna tla z žabjim ločjem (Juncus bufonius) (prehodne pionirske združbe, ki se razvijejo na posušenem dnu mlak in mlakuž, kolesnic ali poplavljenih delih njiv, na dokaj kislih tleh in s predstavniki kot so žabje ločje, rumenkasta ostrica (Cyperus flavescens), navadni malček (Centunculus minimus) in zala tavžentroža (Centaurium pulchellum))

 

22.33 - združbe z mrkači (Bidens spp.) (enoletne, pogosto prehodne združbe makrofitov, ki se navadno razvijejo na občasno poplavljenih zamuljenih ali prodnatih tleh ob rekah, ki so bogata z dušikom in jih tvorijo različne vrste mrkačev, metlik (Chenopodium spp.), dresni (Polygonum spp.) pa tudi zlatorumena kislica (Rumex maritimus), močvirska kislica (R. palustris), rižolica (Leersia oryzoides), idr.)

 

22.35 - celinske amfibijske združbe (sezonske ali prehodne pionirske združbe, ki jih tvorije nizke enoletnice, razvijejo se na posušenem dnu ribnikov ali mlak in zamuljenih, polojskih delih stoječih voda)

22.351 - panonske amfibijske združbe (pionirske združbe z mnogimi redkimi vrstami, kot so rumenkasta ostrica (Cyperus flavescens), črnordeča ostrica (C. fuscus), Michelijeva ostrica (C. michelianus), žabje ločje (Juncus bufonius), rdeča metlika (Chenopodium rubrum), češki šaš (Carex bohemica), iglasta sita (Eleocharis acicularis))




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti