Obrežna vrbovja in topolovja (44 - logi in močvirni gozdovi ter grmišča)

  • Domov
  • Obrežna vrbovja in topolovja

Razširjenost: lokalno

HT koda: 44.13

Habitatni tip (HT): obrežna belovrbovja

Varovanje: Natura 2000

Ogroženost: visoka



Prepoznavanje

Gre za sestoje t.i. mehkolesne loke, ki jo tvorijo v glavnem različne drevesne vrbe, kot sta bela vrba (Salix alba) in krhka vrba (Salix fragilis) v združbi s črnim topolom (Populus nigra) in belim topolom (Populus alba). Lahko se razvijejo kot grmovni sestoji predvsem na prodiščih z vrstami kot sta beka (Salix viminalis) in rdeča vrba (Salix purpurea). V glavnem se pojavljajo v poplavnem pasu ob večjih vodotokih, večinoma na prodnatih ali peščenih tleh z visoko vsebnostjo organskega materiala. V preteklosti so ti gozdovi prekrivali obsežno območje ob rekah podonavskega porečja, a jih je človek z različnimi posegi močno skrčil. Dandanes so pomemben življenjski prostor mnogim redkim in ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam, zato so večinoma vključeni v Natura 2000 mrežo.

 

V teh sestojih navadno prevladujejo posamična in zelo stara drevesa, ki jih pogosto prekrivajo gosti sestoji bele omele. Ker je les topolov in vrb sorazmerno mehek, so zelo privlačni za številne duplarje, v prvi vrsti za detle in žolne (primarni duplarji) in za manjše ptice, kot so belovrati muhar, brglez, škorec, idr. (sekundarni duplarji). Na začetku 21. stol. se je v takih habitatih naselil bober (Castor fiber).

 

Velikokrat se vrbovo topolovi sestoji razvijejo na težje dostopnih mestih znotraj poplavnega pasu, kjer pa za gospodarjenje niso tako pomembni kot drugi gozdovi. Gospodarjenje se izvaja navadno vzdolž dostopnih pasov ob rekah in sicer v nekaj letnih presledkih. V sestojih ob reki Muri se ti sestoji dopolnjujejo oz. obnavljajo s tujerodno vrsto, kanadskim topolom (Populus x canadensis), katerega les se večinoma uporablja za celulozo in lesene zaboje, redko tudi v stavbarstvu in pri izdelavi pohištva.

 

V Pomurju se pojavljajo sledeči tipi:

44.12 - vrbovja nižavij in gričevij (večinoma pionirski sestoji na občasno poplavljenih rečnih bregovih, kjer se odlaga sipkejši material, pesek in mivka; prevladujejo grmovnate vrbe, kot so triprašna vrba, beka in rdeča vrba)

44.13 - obrežna belovrbovja (obsežni sestoji ob rekah, ki jih tvorita bela vrba in vrba krhlica v združbi z belim in črnim topolom)

44.132 - vzhodnoevropska belovrbja s topoli (t.i. "mehkolesna loka" z belo vrbo in krhlico ter topoli, predvsem na občasno poplavljenih peščenih ali zamuljenih mestih)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti