Malinovordeči kamenjak (Sympetrum fonscolombii)

  • Domov
  • Malinovordeči kamenjak

Družina: ploščci (Libellulidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 33-40 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: plitvejše in bolj tople stoječe vode (mrtvice, plitve mlake, jarki)

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Samec: prepoznaven po rumenih lisah na zadnjih krilih. Sprednji del glave je rdečkast, belo obrobljen. Oči so po spodnji strani sivomodre, po zgornji strani rjavkaste, na zatilju se stikajo v eni točki. Črna frontalna proga se delno vleče ob očesnem robu. Krila so dokaj velika, z izrazito rdečimi žilami v zgornjem delu, zadnji par kril ima na bazi rumenkasto liso. Pterostigma (obarvano žilno okence na krilih) je rumena oz. svetla in izrazito črno obrobljena. Zadek je enakomerno širok, živordeč, s črnim bazalnim segmentom ter dvema črnima lisama na predzadnjih segmentih. Noge so črne s svetlo osrednjo linijo.

 

Samica: telo je rumenkasto do sivorumeno. Tudi pri samici je bazalni del zadnjih (in delno tudi prednjih) rumeno obarvan, žile v krilih pa so rumene. Vzdolž bočnega dela zadka potekajo črne lise. Na predzadnjih segmentih sta osrednji hrbtni lisi. Sicer kot samec.

 

Obnašanje in razvoj: med vsemi kamenjaki (Sympetrum), ki se pojavljajo pri nas, je ta vrsta verjetno najbolj "pisana" in zato prepoznavna. Pogostejši je v toplejših predelih, predvsem v submediteranskem območju, a se je z leti začel širiti tudi v kontinentalne predele. Je zelo hiter in spreten letalec, ki se pogosto seli od habitat do habitata. Pojavlja se nekje od maja do septembra. Ličinka ima dokaj čokato in sorazmerno kratko telo, ki je svetlorjavo, s temnejšimi lisami na zadku in oprsju. Noge so vitke, dokaj dolge, na glavi so dobro razvite oči in kratke tipalnice, ter izrazita lovilna krinka (podaljšana in zložljiva spodnja čeljustnica). Na koncu zadka sta dva kratka, škržna izrastka. Ličinke lahko zelo hitro zaplavajo s pomočjo iztisnjene vode iz zadka. Plenijo manjše vodne živali do velikosti paglavca ali majhne ribice.

 

Podobne vrste: rumeni kamenjak (Sympetrum flaveolum) - krvavordeči kamenjak (Sympetrum sanguineum) - opoldanski škrlatec (Crocothemis erythraea).




    Fotografije