Krvavordeči kamenjak (Sympetrum sanguineum)

  • Domov
  • Krvavordeči kamenjak

Družina: ploščci (Libellulidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 34-39 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: ob vodah, kot so mlake, ribniki, gramoznice, mrtvice, pojavlja se tudi na gozdnih in razgaljenih tleh

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Samec: prepoznaven po izrazito rdeči obarvanosti telesa. Sprednji del glave skoraj enotno rdečkast, prav tako enotno rdečkastorjavo je oprsje. Črna frontalna proga se delno vleče ob očesnem robu. Krila so sorazmerno velika, na bazi rahlo rumenkasta, sicer prosojna, z rjavkasto ali sivkasto (včasih dvobarvno), dokaj kratko pterostigmo (obarvano žilno okence na krilih), ki je pomaknjena nekoliko proti konici kril. Zadek je vitek, v osrednjem delu rahlo zožen, živordeč, s črnimi lisami na končnih segmentih. Noge so v celoti črne (brez svetlejših črt!). Starejši osebki postanejo bolj rjavkasti.

 

Samica: telo je v celoti rumenkasto do sivorumeno. Po bočnem robu zadka potekajo ozke, črne linije, ki so med seboj povezane. Predzadnja dva segmenta na zadku imata osrednje črne lise. Lahko jih zamenjamo s samicami nekaterih vrst rodu modrač (Orthetrum).

 

Obnašanje in razvoj: opazujemo ga lahko vse od maja in vse do sredine oktobra, oz. do prve resnejše zmrzali. Je dokaj pogosta vrsta, ki pogosto poseda po tleh ali na izpostavljenih mestih, s katerih lovijo mimo leteče žuželke. Samčki pogosto držijo zadek visoko dvignjenega. Ličinka ima dokaj čokato in sorazmerno kratko telo, ki je svetlorjavo, s temnejšimi lisami na zadku in oprsju. Noge so vitke, dokaj dolge. Na glavi ima dobro razvite oči in kratke tipalnice, ter izrazito lovilno krinko (podaljšana in zložljiva spodnja čeljustnica). Na koncu zadka sta dva kratka, škržna izrastka. Ličinke lahko zelo hitro zaplavajo s pomočjo iztisnjene vode iz zadka. Plenijo manjše vodne živali do velikosti paglavca ali majhne ribice.

 

Podobne vrste: progasti kamenjak (Sympetrum striolatum) - navadni kamenjak (Sympetrum vulgatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti