Navadni kamenjak (Sympetrum vulgatum)

  • Domov
  • Navadni kamenjak

Družina: ploščci (Libellulidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-40 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: ob vodah (reke, potoki, gramoznice), pogosto poseda na razgaljenih, kamnitih mestih, tudi gozdnih poteh ali njivah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: glava in oprsje sta skoraj enotno rjavkasta (na oprsju ni izrazitejših bočnih lis), oči so sivorjave, na temenu se stikajo. Značilna je črna frontalna proga, ki se delno vleče vzdolž očesnega roba. Krila so sorazmerno velika, na bazi rdečkasta, v zgornjem delu z rdečimi žilami ter rumenorjavo, podolgovato pterostigmo (obarvano žilno okence na krilih), ki je pomaknjena nekoliko proti konici kril. Zadek je dokaj vitek, v zgornji tretjini rahlo zožen, opečnatordeč, na predzadnjih dveh segmentih z drobno, osrednjo črno liso. Noge so po zgornji strani rumenkaste, po spodnji strani črne, zato dvobarvne.

 

Samica: telo je povečini rumenkasto ali sivkasto pri starejših osebkih. Vzdolž zadka poteka ozka, osrednja linija, ki je med segmenti prekinjena, na njeni bazi sta dve drobni piki. Predzadnja dva segmenta imata osrednjo linijo nekoliko povečano. Sicer kot samec. Lahko jih zamenjamo s samicami nekaterih vrst rodu modrač (Orthetrum).

 

Obnašanje in razvoj: opazujemo ga lahko v poznem poletju in zgodnji jeseni, celo vse do sredine novembra oz. do prve resnejše zmrzali. Večinoma poseda na tleh, redkeje tudi na grmovju, kjer se sonči. Nekoliko je redkejši od zelo podobnega progastega kamenjaka (Sympetrum striolatum). Je zmerno teritorialna vrsta. Ličinka je dokaj čokata in sorazmerno kratka, svetlorjava s temnejšimi lisami na zadku. Na glavi ima dobro razvite oči in kratke tipalnice, ter izrazito lovilno krinko (podaljšana in sprožljiva spodnja čeljustnica). Na koncu zadka ima dva kratka, škržna izrastka. Ličinke lahko zelo hitro zaplavajo s pomočjo iztisnjene vode iz zadka. Plenijo manjše vodne živali do velikosti paglavca ali majhne ribice.

 

Podobne vrste: progasti kamenjak (Sympetrum striolatum) - krvavordeči kamenjak (Sympetrum sanguineum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti