Progasti kamenjak (Sympetrum striolatum)

  • Domov
  • Progasti kamenjak

Družina: ploščci (Libellulidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-44 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: ob stoječih in počasi tekočih vodah, pogosto poseda na razgaljenih in kamnitih tleh, gozdnih poteh in celo njivah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: glava je rjavkasta, z rumenorjavimi očmi, ki se na temenu stikajo. Značilna je črna frontalna proga, ki se ne vleče vzdolž oči. Oprsje je zaradi dveh večjih rumenih lis na bočni strani izrazito "pisano" obarvano. Krila so dokaj velika, na bazi rdečkasta, v zgornjem delu z rdečimi žilami ter rjavo pterostigmo (obarvano žilno okence na krilih), ki je pomaknjena nekoliko proti konici kril. Zadek je sicer vitek, vendar bolj ali manj enako širok po celi dolžini, živo oranžnordeč. Predzadnja dva segmenta zadka z debelejšo, osrednjo liso. Noge so črne z izrazito rumeno črto po sredini stegenca in golenca. Mladostni osebki so rumenkasti, zelo podobni samicam.

 

Samica: telo je povečini rumenkasto do umazanorumeno, pri starejših osebkih sivkastorumeno. Vzdolž zadka potekajo nizi pik na bazi segmentov ter prečne, kratke linije, ki so med seboj povezane. Predzadnja dva segmenta zadka z debelejšo, osrednjo liso. Lahko jih zamenjamo s samicami nekaterih vrst rodu modrač (Orthetrum).

 

Obnašanje in razvoj: sodi med najpogostejše in bolj večje kamenjake (Sympetrum). Lahko ga opazujemo od sredine poletja do sredine jesene, večinoma do prve resne zmrzali. Rad poseda po tleh ali pa se sonči na izpostavljenih mestih. Je dokaj hiter letalec. Od zelo podobnega navadnega kamenjaka (Sympetrum vulgatum) ga ločimo čelni črni lisi, ki se ne vleče ob robu oči, rumeni progi na črnih nogah in večjima rumenkastima lisama na bočni strani oprsja. Ličinka je dokaj čokata in sorazmerno kratka, sivorjava s temnejšimi lisami na zadku. Noge so dokaj dolge, vitke. Na glavi ima dobro razvite oči in kratke tipalnice, ter izrazito lovilno krinko (podaljšana in zložljiva spodnja čeljustnica). Na koncu zadka se nahajata dva kratka, škržna izrastka. Ličinke lahko zelo hitro zaplavajo s pomočjo iztisnjene vode iz zadka. Plenijo manjše vodne živali do velikosti paglavca ali majhne ribice.

 

Podobne vrste: navadni kamenjak (Sympetrum vulgatum) - krvavordeči kamenjak (Sympetrum sanguineum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti