Pretegnjeni čeljustar (Tetragnatha extensa)

  • Domov
  • Pretegnjeni čeljustar

Družina: čeljustarji (Tetragnathidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 10 mm (samica); 8 mm (samec)

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: nizko rastlinje ob vodah, svetli gozdovi z bogato podrastjo, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna je po zelo podaljšanem, ozkem zadku (opistosoma) in velikih čeljustih, ki so so skoraj tako velike kot glavoprsje (bazalni členki strupnikov so močno povečani). Glavoprsje (prosoma) je svetlo- do rumenorjavo, večinoma brez temnejših lis, na čelnem delu z osmimi, enako velikimi očmi. Zadek je v prednji tretjini nekoliko razširjen, proti konici zožen, po hrbtu večinoma rumen, z osrednjo, razvejano, temno liso (ta je lahko variabilna ali celo manjka) in rahlo mrežastim vzorcem, po bokih s široko belo progo. Noge so precej dolge (celo 2-krat tako dolge kot zadek), vitke, svetle.

 

Samec: podoben je samici, le da je nekoliko manjši in temneje obarvan, predvsem vzorec na zadku je izrazitejši. Prepoznaven je po morfologiji pedipalpov.

 

Rod čeljustarjev (Tertagnatha) je zelo težaven za prepoznavanje brez mikroskopskega pregleda spolnih struktur pri odraslih osebkih!

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je zelo pogosta na rastlinju blizu voda, velikokrat jih lahko vidimo iztegnjene na ozkih vejicah ali listih. Mreže so pogosto postavljene tudi horizontalno, vpete med nizkim rastlinjem in so lahko precej velike. V glavnem jih pletejo samice, ki prežijo na sredi mreže. Ob vznemirjenju hitro zapustijo mrežo ali se strmoglavo spustijo iz nje in se prikrirejo z značilno iztegnjeno držo nog. Parjenje pri tej skupini je zelo zanimivo, saj se samčki pred samico razkazujejo z razprtimi čeljustmi, ki jih imajo v času parjenja razširjene in prekrižane. Samčki imajo zelo dolge pedipalpe (nožice, v katerih shranijo pakete sperme) in na čeljustih posebne zobčke. Samica izleže oplojena jajčeca v belkast kokon, ki ga pritrdi na rastline in ga ne varujejo, kot je to značilno za mnoge druge pajke. Kokon pogosto zakamuflirajo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dolgočrti čeljustar* (Tetragnatha montana) - progasti čeljustar* (Tetragnatha striata) - temni čeljustar* (Tetragnatha nigrita).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti