Temni čeljustar* (Tetragnatha nigrita)

  • Domov
  • Temni čeljustar*

Družina: čeljustarji (Tetragnathidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 6-8 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto (?)

Življenjski prostor: vlažna in močvirna mesta z visoko podrastjo, poplavni logi, obronki logov, obrežna vegetacija

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna pretegnjenemu čeljustarju (Tetragnatha extensa), od katerega se loči po sledečih znakih: samčki imajo mnogo večje čeljusti (helicere), ki imajo droben zobat izrastek na vrhu prvega člena - zadek je mnogo bolj temen, v sprednjem delu grbasto dvignjen, ob straneh bel in rjavo marmoriran - osrednji vzorec na zadku je večinoma široko nažagan ali razvejan, črnikast ali temnorjav, pogosto z vzdolžno, prekinjeno linijo - noge so večinoma svetle, s temnimi pasovi.

Od zelo podobnega jajčastega čeljustarja* (T. obtusa) se loči zelo težko, potrebno je pregledati spolni aparat!

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot ostali čeljustarji, se tudi ta vrsta pritaji z iztegnjenimi nogami ob bilke ali liste rastlin, kjer preži na plen. Mreže plete v nizki podrasti. Parjenje je podobno kot pri ostalih vrstah, pri čemer se samec in samica združita v "paritveni objem" s pomočjo velikih čeljusti, pogosto nekje v zraku nad tlemi. Samica izleže jajčeca v kokon, ki jih pa ne varuje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): jajčasti čeljustar* (Tetragnatha obtusa) - pretegnjeni čeljustar (Tetragnatha extensa) - progasti čeljustar* (Tetragnatha striata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti