Navadni zeleni križevec* (Araniella cucurbitina)

  • Domov
  • Navadni zeleni križevec*

Družina: križevci (Araneidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 7-9 mm (samica) - 4-5 mm (samec)

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: bujna podrast v gozdovih, mejice, gozdni obronki, ob gozdnih poteh, travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna po rumenozelenem zadku. Glavoprsje okrasto ali temnorjavo,  precej manjše od zadka. Zadek eliptičast, nekoliko napihnjen, v osnovi rumenozelen, s pari črnih pik po hrbtišču. Na konici zadka (ob predilnih bradavicah) je značilno rožnatordeča lisa, ki jo opazimo s spodnje strani. Noge so malo daljše od telesa, zelenkaste ali rjavkaste, enovito obarvane ali pasaste.

Samice iz rodiu Araniella se med seboj le stežka ločijo, potrebno je pregledati spodnjo stran in še posebej epigino.

 

Samec: manjši od samice. Glavoprsje je rjavkasto, ozko črno obrobljeno. Zadek je jajčast, zelenkast, s serijo črnih jamic ob straneh. Noge so rumenkaste z zelenkastimi in rdečerjavimi pasovi, sprednja stegenca imajo po 3 bazalne ščetine in po 1 distalno ščetino, ventralne osrednje ščetine manjkajo (te so pri zelo podobni vrsti Araniella opisthographa razvite - večinoma ima od 7 do 8 ščetin na sprednjem stegencu).

 

Obnašanje in razvoj: ponekod ga imenujejo "kumaričin" oz. "bučni pajek" (cucurbita = kumara, buča). Pri nas je dokaj pogost, a je zaradi varovalne barve pogosto prezrt. Samice spletejo mreže, ki so v primerjavi z ostalimi križevci zelo majhne, pogosto jo razpotegnejo čez velik list ali čez vrh travne bilke. Odrasli se pojavljajo od aprila vse do jeseni.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zeleni križevec* (Araniella opisthographa) - zeleni križevec* (Araniella alpica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti