Belolični skakač* (Evarcha arcuata)

  • Domov
  • Belolični skakač*

Družina: skakači (Salticidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 8 mm (samica); 6 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: vlažnejša okolja, vegetacija ob vodah, vlažni travniki, svetli gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej vitka in podolgovata, večinoma rjavkasto obarvana. Glavoprsje široko, poraslo z rjavimi in belimi dlakami. Oči so kot pri večini skakačev nameščene polkrožno, čelni par je največji, stranske oči so zelo drobne, zadnji par oči, ki je nameščen daleč na hrbtišču glavoprsja, je spet nekoliko večji. Zadek je kapljičasto ovalen, večinoma rjavkast do skoraj črn, z vzorcem, ki je sestavljen iz temnejših in svetlejših poševnih pasov in lis. Vzorec lahko močno variira.

 

Samec: obarvan popolnoma drugače kot samica. Celo telo je temnorjavo ali črno, z bakrenim leskom. Izjema je frontalni del glave, ki je porasel z belimi dlakami (bela obrazna maska). Prednje noge so krepke, nekoliko odebeljene.

 

Obnašanje in razvoj: kot večina skakačev ima tudi ta vrsta izjemno dober vid, so zelo gibki in lahko skočijo večje razdalje. Mrež ne gradijo, plenijo iz zasede, tako da skočijo na plen, ki je lahko tudi do dvakrat večji od njih. Samčki se zelo radi sončijo na izpostavljenih mestih, samičke živijo bolj skrito. Pogosto si zgradijo zavetišče iz pajčevine med klaski trav ali manjšimi vejicami, kjer prežijo na plen.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pikasti skakač (Heliophanus cupreus) - rjavi skakač* (Evarcha falcata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti