Rjavi skakač (Evarcha falcata)

  • Domov
  • Rjavi skakač

Družina: skakači (Salticidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 5-8 mm (samica); 4-6 mm (samec)

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, parki, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: dokaj kompaktna, večinoma porasla z rdečerjavimi dlačicami, bele lise na glavoprsju (prosoma) večinoma niso prisotne, predvsem pri mladih samicah, ki so po zadku skoraj enotno rdečerjave. Pri starejših samicah je glavoprsje z zgornje strani večinoma temno, za očmi se nahaja bel prečen pas. Zadek je podolgasto kapljičast, v sredini nekoliko svetlejši, ob straneh s črnimi, pogosto neizrazitimi prečnimi lisami in na vrhu z osrednjo kratko črno linijo (vzorec lahko variira).

 

Samec: je precej bolj "pisan" od samice in mnogo manjši od nje. Glavoprsje je večje od zadka, skoraj kvadratasto, z značilnima nadbočnima, širokima, svetlima linijama in temnejšim zadnjim ter bočnim delom. Zadek je v osrednjem delu svetlo- do rdečerjav, s širokima, rjavočrnima pasovoma na vsaki strani, ki sta kontrastno belo (svetlo) obrobljena (vzorec je večinoma zelo kontrasten, pogosto variira), pogosto s štirimi drobnimi, svetlimi lisami na zadnjem delu zadka.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni čez dan, večinoma v sončnem vremenu od marca vse do novembra. Lovijo skriti iz zasede, večinoma ždijo na vejicah ali pod listi, zaradi obarvanosti se zelo dobro prikrijejo (mimikrija). Razmnoževanje je podobno kot pri drugih vrstah te družine.

 

Podobne vrste: belolični skakač (Evarcha arcuata) - progasti skakač (Salticus scenicus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti