Veliki jesenski čeljustar* (Metellina segmentata)

  • Domov
  • Veliki jesenski čeljustar*

Družina: čeljustarji (Tetragnathidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 8 mm (samica); 7 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, med grmovjem, visoko rastje, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: zadek je precej velik, ovalen, napihnjen, s prednje strani dvignjen. Glavoprsje je pri očeh na sprednjem delu zoženo, rumenkastorjavo s temno osrednjo liso, ki spominja na širok kavelj. Zadek je rumenorjavo marmoriran z belimi in rumenimi lisami, ki so intenzivnejše v sprednjem delu, čez osrednji del zadka poteka širok temen vzorec, ki je pogosto rdečkasto nadahnjen. Po spodnji strani zadka se od epigine (vhoda v spolno odprtino) proti glavoprsju razteza temna osrednja lisa, ki je svetlo obrobljena. Noge so marmorirane do pasaste, prvi par je izredno dolg, skoraj dvakrat daljši od zadnjega, v mirovanju jih pogosto drži iztegnjene daleč predse.

 

Samec: podoben je samici, le da ima mnogo vitkejši zadek, ki ima več beline ob bočni strani, sicer je zadek rumenkasto marmoriran z močnejšo, razvejano, vzdolžno rjavo črto. Noge so skoraj enovito rumenorjave.

Vrsta je zelo podobna malemu jesenskemu čeljustarju* (Metellina mengei), od katerega se dobro loči le po spolnih znakih. V grobem se veliki j. č. pojavlja od poletja do jeseni, medtem ko se mali j. č. pojavlja nekje od pomladi do poletja (vendar lahko tudi do jeseni). Pri samicah malega j. č. sega temna lisa na spodnjem delu zadka čez epigino.

 

Obnašanje in razvoj: pravijo mu tudi "jesenski pajek", ker se pojavlja predvsem jesenskem času. Samice pletejo večinoma vertikalno, okroglo mrežo, ki ima podoben vzorec kot pri križevcih (Araneidae), a ji večinoma manjka osrednji del. Pred dejanskim parjenjem samčki navadno čakajo ob robu samičine mreže, da se vanjo ujame nek plen, nato se previdno bližajo samici. Velikokrat se zgodi, da eni samici istočasno svatuje več samcev, ki se med seboj fizično spopadejo, pri čemer imajo večji samci boljše možnosti za parjenje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mali jesenski čeljustar* (Metellina mengei) - nekatere vrste iz rodu križevec (Aranea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti