Mali jesenski čeljustar* (Metellina mengei)

  • Domov
  • Mali jesenski čeljustar*

Družina: čeljustarji (Tetragnathidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 6 mm (samica); 5 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: godovi, med grmovjem, visoko rastje, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: zadek je dokaj velik, okroglast, napihnjen, s prednje strani nekoliko dvignjen, prvi par nog izredno dolg, skoraj dvakrat daljši od zadnjega para. Glavoprsje je okroglo, pri očeh na sprednjem delu zoženo, rumenkastorjavo z vilasto razcepljeno temno osrednjo liso. Zadek je rumenorjavo marmoriran z velikimi belimi stranskimi lisami in manjšimi rjavkastimi do rdečkastimi lisami, ki so intenzivnejše v sprednjem delu. Po zadnjem delu zadka poteka široka, piramidasta temna lisa, ki se včasih razpotegne čez cel zadek (obarvanost variira). Po spodnji strani zadka se vleče značilna osrednja lisa, ki je svetlo obrobljena (od zelo podobne samice velikega jesenskega čeljustarja* (M. segmentata) se loči po tem, da poteka temna proga na spodnji strani zadka čez epigino (spolna odprtina), pri podobni vrsti se proga konča pred epigino). Noge so svetle, temneje marmorirane do pasaste.

 

Samec: podoben samici, le da ima mnogo vitkejši in temen zadek, na glavoprsju je vilasta lisa izrazita. Izraziti so tudi pedipalpi. Ščetine na nogah so izrazite, še posebej šopi ščetin na sprednjih stopalcih (tarzih).

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri velikem jesenskemu čeljustarju (Metellina segmentata), le da je ta vrsta pogostejša bolj v zgodnejšem delu leta in pogosto prezimi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki jesenski čeljustar (Metellina segmentata) - nekatere vrste iz rodu križevec (Aranea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti