Muškatni jagodnjak (Fragaria moschata / Fragaria elatior)

  • Domov
  • Muškatni jagodnjak

Družina: rožnice (Rosaceae)

Red: rožničevci (Rosales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-35 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, obcestni jarki, robovi travnikov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: šopasto razrasla trajnica z dolgimi, nadzemnimi pritlikami (stoloni), ki se na kolencih ukoreninijo in olistajo. Steblo je v zgornjem delu dokaj razraslo, v celoti gosto štrlečedlakavo. Listi so dolgopecljati (peclji štrlečedlakavi), trojnati, segmenti jajčasti, po robu nazobčani, dlakavi. Cvetovi so združeni v večcvetno češuljasto do kobulasto socvetje, dolgopecljati, po odcvetu se uvihajo navzdol. Venčni listi malo večji od čaše, topo koničasti. Ob zrelosti se cvetišče močno poveča, omeseni in pordeči v hruškasto do ovalno "jagodo" (birni orešek). Čašni listi štrlijo vstran od plodu.

 

Posebnosti: manj znana od navadnega jagodnjaka (Fragaria vesca), s katerim jo zlahka zamenjamo. Plodovi so značilno hruškaste oblike, z značilnim okusom. Zanimivo je tudi, da je pri tej vrsti število kromosomov pošestereno (n = 42; pri ostalih jagodnjakih n = 7). Vrsto še dandanes ponekod gojijo, vendar mnogo manj kot v preteklosti, predvsem v 16. in 17. stoletju.

 

Podobne vrste: navadni jagodnjak (Fragaria vesca) - vrtni jagodnjak (Fragaria x ananassa) - drobnocvetni petoprstnik (Potentilla micrantha) - jalovi petoprstnik (Potentilla sterilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti