Navadni jagodnjak (Fragaria vesca)

  • Domov
  • Navadni jagodnjak

Družina: rožnice (Rosaceae)

Red: rožničevci (Rosales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 5-20 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: gozdni obronki, poseke, mejice, travniki, zelenice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: šopasto razrasla trajnica z dolgimi, nadzemnimi pritlikami (stoloni), ki se na kolencih ukoreninijo in olistajo. Steblo je nekoliko razraslo le v zgornjem delu, večinoma štrlečedlakavo, le v cvetni regiji razločno prileglodlakavo. Listi so dolgopecljati (peclji štrlečedlakavi), trojnati, segmenti jajčasti, po robu nazobčani, dlakavi. Končni zobec na listnem segmentu je večji od sosednjih dveh zobcev. Cvetovi so združeni v nekajcvetno češuljasto socvetje, dolgopecljati, po odcvetu se uvihajo navzdol. Venčni listi malo večji od čaše, topo koničasti. Ob zrelosti se cvetišče močno poveča, omeseni in pordeči v stožčasto do ovalno "jagodo" (birni orešek). Čašni listi štrlijo vstran od plodu.

 

Posebnosti: zelo znana in priljubljena rastlina z zelo okusnimi, sladkimi plodovi, ki jih laično imenujemo jagode. Tudi mladi listi so primerni za solatne jedi in prikuhe. Prav tako jo gojijo kot okrasno rastlino. Gojene vrste jagod pripadajo vrtni jagodi (F. x ananassa), ki je križanec dveh ameriških vrst.

 

Podobne vrste: zeleni jagodnjak (Fragaria viridis) - muškatni jagodnjak (Fragaria moschata) - drobnocvetni petoprstnik (Potentilla micrantha) - jalovi petoprstnik (Potentilla sterilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti