Zeleni jagodnjak (Fragaria viridis)

  • Domov
  • Zeleni jagodnjak

Družina: rožnice (Rosaceae)

Red: rožničevci (Rosales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 5-20 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, nekoliko zakisana mesta, resave, obcestni jarki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Opis: šopasto razrasla trajnica z dolgimi, nadzemnimi pritlikami (stoloni), ki se na kolencih ukoreninijo in olistajo. Steblo je nekoliko razraslo le v zgornjem delu, večinoma štrlečedlakavo, le v cvetni regiji razločno prileglodlakavo. Listi so dolgopecljati (peclji štrlečedlakavi), trojnati, segmenti jajčasti, po robu nazobčani, dlakavi. Končni zobec na listnem segmentu je manjši in ožji od sosednjih dveh zobcev. Cvetovi so združeni v malocvetno češuljasto socvetje, dolgopecljati, po odcvetu postanejo kimasti. Venčni listi so malo večji od čaše, topo koničasti. Ob zrelosti se cvetišče poveča, omeseni in rahlo pordeči v stožčasto do ovalno "jagodo" (birni orešek). Čašni listi so tesno prilegli k birnemu plodu.

 

Posebnosti: manj znana od navadnega jagodnjaka (Fragaria vesca) s katerim jo zlahka zamenjamo. Plodovi so nekoliko bolj kiselkati in trši, večinoma ne pordečijo v celoti.

 

Podobne vrste: navadni jagodnjak (Fragaria vesca) - moškatni jagodnjak (Fragaria moschata) - drobnocvetni petoprstnik (Potentilla micrantha) - jalovi petoprstnik (Potentilla sterilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti