Siva pevka (Prunella modularis)


Družina: pevke (Prunellidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 13-15 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: mešani gozdovi, parki, mejice, vrtovi

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: je tipična gozdna vrsta, predvsem je pogosta v gozdovih z bujno podrastjo, grmičjem in predvsem iglavci. V zimskem času se rada klati naokrog. Ker je zelo plašna in nevpadljiva, jo večinoma prepoznamo po značilnem melodičnem petju (kar nakazuje znanstveno ime modularis). Prehranjuje se večinoma s semeni in manjšimi žuželkami. Je tipično evropska vrsta, ki se redko pojavlja tudi na območju Male Azije in S Afrike.

 

Odrasli osebki: samec in samica sta podobno obarvana. Prevladuje rjava obarvanost z izrazitejšo sivo glavo ter sivkastimi prsmi. Lica in teme sta rjavi in zelo drobno progasti. Prav tako temno progast je hrbet, progasti so tudi boki in trebuh. Kljun je sorazmerno tanek, fin, temen. Rep je rdečerjav. Peruti so rjave z belimi lisami v sekundarnih peresih. Noge so oranžnorjave.

 

Gnezdenje in zarod: vrsta ima zelo kompleksno partnerstvo, saj so tudi samice teritorialne, zato se njihovi teritoriji prekrivajo s teritoriji samcev, zato se pogosto parijo z večimi samci, prav tako se samci parijo z večimi samicami. Gnezdo si uredi v nizkem grmovju ali kupih dračja, letno ima lahko po 2 zaroda. Samica znese 4-7 modrozelenih jajc, ki jih vali približno 12 do 15 dni. Za gnezdomne mladiče skrbi tudi samec. Mladiči se speljejo nekje po dveh tednih ali manj. Mladostni osebki so mnogo bolj progasti od odraslih osebkov, tudi sivine na glavi je zelo malo.

 

Oglašanje: petje je zelo melodično, raznoliko, nekoliko spominja na petje taščice, delno tudi stržka. Samci velikokrat pojejo na izpostavljenih mestih (vrhovih smrek ali podobno). V nevarnosti se oglaša z močnim, disonantnim piskom "tiit".

 

Podobne vrste: planinska pevka (Prunella collaris) - poljski vrabec (Passer montanus) - rjava penica (Curruca communis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti