Drobnocvetni zebrat (Galeopsis bifida)

  • Domov
  • Drobnocvetni zebrat

Družina: ustnatice (Lamiaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-70 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: obdelana tla, ruderalne površine, gozdni obronki, peščena in kamnita mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, v zgornjem delu razvejana enoletnica. Steblo je štirirobo, raztreseno ščetinastodlakavo, pod kolenci odebeljeno, na odebelitvah večinoma ščetinastodlakavo. Listi so nasprotno razvrščeni, pecljati, suličasti do jajčastosuličasti, koničasti, po robu topo nazobčani, gosto dlakavi. Cvetovi so razvrščeni v navidezna vretenčasta, zalistna socvetja (v resnici so pakobulasta), 1-1.5 cm veliki, večinoma rožnati ali škrlatnordeči. Venčni listi so med seboj zrasli, venčna cev je belkasta, spodnja ustna razločno trikrpa, stranski krpi z majhnima grbicama, le malo manjši od osrednje krpe, ki je skoraj kvadratasta, izrobljena, na vrhu lisasta. Zgornja ustna je žličasto upognjena, škrlatna, porasla z enostavnimi ščetinami in žlezastimi dlakami, ki imajo rumenkaste žlezne glavice. Čašni listi so zrasli v čašno cev, ki je gostodlakava, čašni zobci so ozkokoničasti, bodeči.

 

Posebnosti: rastlina je verjetno rahlo strupena! V preteklosti so jo uporabljali v tradicionalni medicini. Za rod zebrat (Galeopsis) je značilna odsotnost eteričnih olj, ki so tipična za ostale ustnatice (Lamiaceae), zato tudi nimajo posebnega vonja.

 

Podobne vrste: navadni zebrat (Galeopsis tetrahit) - puhasti zebrat (Galeopsis pubescens) - črna lahkotnica (Ballota nigra).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti