Škrlatnorjava ščitovka* (Carpocoris purpureipennis)

  • Domov
  • Škrlatnorjava ščitovka*

Družina: ščitaste stenice (Pentatomidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-14 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, gozdovi, gozdni obronki, sadovnjaki, mejice, obdelane površine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: obarvanost je zelo variabilna. Prevladujejo osebki s škrlatnordečim oprsjem (ki pa je lahko tudi rumenkasto kot ščitek) in škrlatnordečimi krili ter zelenkastim do rumenkastim ščitkom, ki ima značilne temnopikaste vzdolžne pasove. Pojavljajo se tudi oranžni ter rjavi osebki. Oprsje je v sprednjem delu ob straneh nekoliko razširjeno in ima zaobljena trnato štrleča robova, ki sta le rahlo črnikasta. Rob zadka je razširjen in temno pasast. Tipalnice so dokaj dolge,  nitaste, po celi dolžini temne. Noge so rumenkaste ali oranžnorjave.

 

Obnašanje in razvoj: večinoma se prehranjujejo z rastlinskimi sokovi, občasno tudi z manjšimi žuželkami in celo mrhovino, navadno jih najdemo na različnih rastlinah, večinoma na kobulnicah (Apiaceae) in nebinovkah (Asteraceae). Odrasli so predvsem aktivni v sončnem vremenu od maja do septembra. Glava, oprsje in krila pri starejših stadijih ličink so čokoladno rjave barve, z značilnimi svetlimi vzdolžnimi linijami ter svetlim, slikovitim vzorcem na krilih. Ličinke se prehranjujejo podobno kot odrasli, ob velikem številu lahko povzročajo gospodarsko škodo. Tudi pri tej vrsti so razvite smrdljive žleze, iz katerih živali v nevarnosti izločijo dražljivo, smrdljivo tekočino.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnotrna ščitovka* (Carpocoris fuscispinus) - barvita ščitovka* (Carpocoris pudicus) - rdečenoga gosenična plenilka* (Pinthaeus sanguinipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti