Rdečenoga gosenična plenilka* (Pinthaeus sanguinipes)

  • Domov
  • Rdečenoga gosenična plenilka*

Družina: ščitaste stenice (Pentatomidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-15 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: pretežno temno- ali sivorjave, dokaj velike stenice, ki zelo spominjajo na uhato rusonožko (Pentatoma rufipes). Glava je  podolgasta, ozko žličasta, v sprednjem delu plitvo izrobljena in z žlebom v obliki črke Y. Tipalnice so nitaste, dolgočlenaste, črne, le končni segment je na bazi pogosto rumenkast ali rdečkast. Oprsje (pronotum) je precej široko, pri glavi zoženo in topo (!) trnato razširjeno nad pokrovkami, drobno črno jamičasto, večinoma ozko rumeno ali rdeče obrobljeno. Ščitek (scutellum) je trikotno jezičast, grobo jamičast, pod sredino jezičasto zožen ter z ravnimi robovi, večinoma s svetlo (rumenkasto) konico in svetlima (včasih rdečkastima) lisama v koteh na zgornjem robu. Pokrovke so temnorjave, drobno jamičaste, pogosto rdečkasto nadahnjene. Krila so temno rjava, koničasta, pogosto na koncu uvihana navzgor. Zadek je nekoliko širši od pokrovk, zunanji rob (koneksivum) je izrazito črno-rumeno ali črno-rdeče "šahiran". Noge so večinoma rdeče (ali rumenkaste) in pogosto s črnimi lisami na začetku goleni, sprednje goleni so rahlo listasto razširjene, na sprednjih stegencih se na sredini z notranje strani nahaja kratek, oster trn.

 

Obnašanje in razvoj: letno se pojavlja ena generacija, odrasli se iz ličink razvijejo nekje v avgustu in so aktivni do oktobra, nato prezimijo. Živijo plenilsko in se hranijo predvsem z gosenicami različnih metuljev in lepencev (Chrysomelidae). Ličinke so sprva svetle s temnorjavimi pokrovkami in zaplatami na segmentih zadka, večinoma s svetlo obrobljenim oprsjem in zadkom. Tudi one plenijo ličinke omenjenih žuželk.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): uhata rusonožka (Pentatoma rufipes) - škrlatnorjava ščitovka* (Carpocoris purpureipennis) - rjava trnovka (Picromerus bidens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti