Nosna jezerka (Epitheca bimmaculata / Libellula bimmaculata)

  • Domov
  • Nosna jezerka

Družina: lebduhi (Corduliidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 55-65 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: večje sladke vode, gramoznice, mrtvice in ribniki z delno potopljeno vodno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Samec: značilna je okrasta obarvanost telesa s temnim zadkom in črni lisi na zadnjih krilih. Oči so sivomodre, zelo velike, na sredini se stikajo. Oprsje je rumenorjavo, temnejše na osrednjem delu, kjer izraščajo krila. Noge so črne. Zadek je sorazmerno vitek, temnorjav, z obrobnimi, polmesečastimi rumenimi ali rumenorjavimi lisami. Na koncu zadka se nahajajo razmnoževalni priveski v obliki črke "V". Krila so dokaj velika, ob zgornjem robu rumenkasto nadahnjena, s podolgasto, temno pterostigmo (obarvano žilno okence ob robu kril), zadnja krila na bazi s prepoznavno temno liso in izrazito belim robom.

 

Samica: podobna samcu, le da je zadek manj temen in bolj rumenkast do rumenkastorjav, krila so prav tako nekoliko bolj rumenkasta. Oči so bolj rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: še ne tako dolgo nazaj je vrsta v srednji Evropi veljala za izjemno redko, po novejših raziskavah ter novimi najdišči je vrsta bodisi razširila svoj areal bodisi so jo v preteklosti prezrli ali zamenjali za njej podobne vrste. Odrasli osebki letajo nekje od maja do konca junija, večinoma se zadržujejo v okolici večjih stoječih voda z zmerno razvito vodno vegetacijo, kjer plenijo manjše in srednje velike leteče žuželke. Ličinka je dokaj kratka, čokata, sivorjava, z zelo dolgimi nogami. Na koncu zadka so koničasti priveski. Prehranjuje se z majhnimi do srednje velikimi vodnimi živalmi, ki jih upleni iz zasede s pomočjo sprožilne lovilne krinke (podaljšana spodnja čeljustnica). V odraslo žival se preobrazi nekje po dveh do treh letih.

 

Podobne vrste: lisasti ploščec (Libellula quadrimaculata) - črni ploščec (Libellula fulva).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti