Dvolisi beli pedic* (Lomographa bimaculata)

  • Domov
  • Dvolisi beli pedic*

Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 22-26 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi z bujnejšo podrastjo, mejice, gozdni robovi, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so bela ali srebrnkasta, po robu resasto dlakava. Na zunanjem robu prednjih kril se z zgornje strani nahajata dve večji, temni, med seboj razmaknjeni lisi, pogosto je prisotnih tudi nekaj manjših temnih pik, ki se lahko združijo v cik-cakasto linijo. Na zadnjih krilih se nahaja temnejša, ukrivljena prečna linija, ki lahko tudi manjka. Spodnja stran kril je večinoma enotno bela, pogosto s črno piko v osrednjem delu na obeh krilih in nakazanim temnejšim pasom.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo od maja do junija, pogosto počivajo v senci na večjih listih ali pod njimi. Od daleč spominjajo na ptičji iztrebek (mimikrija!). Gosenica je svetlozelena z značilnimi rdečimi ali rjavimi lisami po zgornji strani blizu glave in na zadnjem delu zadka, glava je velika, s temnimi lisami. Hranijo se večinoma z listi črnega trna (Prunus spinosa), čremse (Prunus padus) ter gloga (Crataegus).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zaprašenokrili beli pedic* (Lomographa temerata) - trolisasti pedic* (Stegania trimaculata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti