Zaprašenokrili beli pedic* (Lomographa temerata)

  • Domov
  • Zaprašenokrili beli pedic*

Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 22-26 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: grmovnati predeli, gozdni robovi, gozdne čistine, opuščeni travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so snežno bela s srebrnkastim leskom. Na prednjih krilih se na diskalni celici (osrednji del kril) nahaja črna pika, na notranjem robu ob njej je zaprašena črna lisa. Na distalnem delu kril se nahaja črnikasta do sivkasta lisa, ki je zabrisana in je na konicah kril bela ter s kratko nazobčano, belo linijo v spodnjem delu. Zunanji rob kril je ozko črtkano črn. Zadnja krila so prav tako bela, z osrednjo črno piko in dvema neizrazitima in zaprašenima, prečnima pasovoma. Telo je belo, tipalnice so dolge, belkaste, le v spodnjem delu temnejše, nitaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni, podnevi počivajo večinoma na listih rastlin (po obarvanosti posnemajo ptičje iztrebke - mimikrija). Letajo nekje od maja do junija, včasih celo v jesenskem času. Gosenice so živo zelene barve, z rumenozeleno glavo in dvema oranžnorjavima lisama na zatilju, vzdolž hrbta poteka prekinjena in mestoma manjkajoča rdečkasto do vijoličnorjav obrobljena svetla črta. Hranijo se z listi in poganjki glogov (Crataegus spp.) in črnega trna (Prunus spinosa).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvolisi beli pedic* (Lomographa bimaculata) - nekatere vrste iz rodu pediček (Idaea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti