Ožgani pedic (Ligdia adustata)

  • Domov
  • Ožgani pedic

Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-25 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: poplavni logi, svetli gozdovi, grmovnate površine, mejice, robovi travnikov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj pisan metulj. Krila so v osnovi umazano- do sivobela ali srebrnkasta, s temnejšimi, večinoma rjavimi in sivimi lisami ter linijami. Velika temnorjava in rumenkasto obrobljena lisa se nahaja na bazi prednjih kril. Nekje v drugi tretjini poteka čez prednja krila širok, vijugast rjav pas, v katerem se nahajajo tudi temnejše lise in pike. Konica kril je skoraj vedno svetlo obarvana. Med notranjim pasom in robnim delom prednjih kril so pogosto še sive in rjave lise. Čez zadnja krila poteka neizrazit, širok, ukrivljen, sivkast pas, ki je lahko tudi zabrisan ali se pojavlja kot dve, med seboj ločeni liniji. Glava in oprsje sta temnorjava, zadek je skoraj v celoti belkast s temnejšimi lisami. Krila so s spodnje strani umazano bela, z neizrazitimi pasovi in večinoma po eno temno piko v sredini vsakega krila.

 

Obnašanje in razvoj: večinoma ima po dve generaciji na leto, prva se pojavi že v sredini aprila in leta do junija, druga pa v avgustu. Zaradi varovalne obarvanosti (mimikrija!) so podobni ptičjim iztrebkom ali lišajem, večinoma posedajo po listju v podrasti ali na deblih dreves. Gosenice so umazanozelene, z značilno bočno liso na sredini zadka ter tremi majhnimi pikami na hrbtni strani zadka, glava je črnikasta. V glavnem se hrani z listi navadne trdoleske (Euonymus europaeus).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lepi preprogar* (Mesoleuca albicillata) - sinjerobi preprogar* (Plemyria rubiginata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti