Gozdni panterček (Abraxas sylvata)

  • Domov
  • Gozdni panterček

Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-45 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: senčni gozdovi, gozdni robovi, mejice, parki, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so poprhnjeno bela s sivimi (zabrisanimi) marginalnimi in submarginalnimi lisami ter veliko, krožno sivo liso v diskalnem delu, najbolj očitna je veliko črno do rjavorumeno "oko" v spodnjem delu sprednjih kril, ki je obdano z rumenorjavimi lisami ter rjavorumena lisa na bazalnem delu kril. Tudi na zadnjih krilih je podoben vzorec a z nekoliko manj lisami, ki so tudi manjše. V mirovanju so krila plosko razprta. Oprsje je karakterizirano s štirimi črnimi oprsnimi ploščami, zadek je rumen, s serijami črnih vzdolžnih pik in črtic.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni in se čez dan skrivajo v gosti podrasti, pod listi dreves in grmov ter na lubju dreves. Pojavljajo se od maja do julija, začetka avgusta. Gosenice so izrazito črno-belo-rumeno vzdolžno progaste, s črno glavo. Živijo na brestih (Ulmus spp.) in čremsi (Prunus padus), kjer se hranijo z listi in poganjki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): šarec (Abraxas grossulariata) - ožgani pedic (Ligdia adustata) - lepi preprogar* (Mesoleuca albicillata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti