Navadna sneženka* (Cantharis fusca)

  • Domov
  • Navadna sneženka*

Družina: mehkokrilci (Cantharidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-15 mm

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: travniki, svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj velik, večinoma bleščeče črno obarvan hrošč. Glava je v sprednjem delu oranžna, v zadnjem delu je črna. Spodnji členki tipalnic so oranžnordeči, preostali členki so črni. Oprsni ščit (pronotum) je bleščeče oranžnordeč, večinoma s kvadratasto temno liso na bazalnem delu (skoraj nikoli v sredini!), precej velik, enakomerno zaokrožen in široko obrobljen, bleščeč. Pokrovke so "mehke", podolgaste, z vzporednimi robovi, črne, predvsem v zadnjem delu enakomerno porasle s kratkimi, sivkastimi dlačicami. Zadek je oranžnordeč, pri samicah je daljši od pokrovk. Noge so večinoma v celoti črne, občasno so stegenca (femori) prednjih nog na notranji strani rdečkasta (predvsem pri samčkih), goleni zadnjih parov nog so precej dolge, rahlo lokaste, členki stopalc so široko krpati.

 

Obnašanje in razvoj: precej pogost mehkokrilec (oz. sneženka), sodi med večje vrste pri nas. Odrasli se navadno zadržujejo na cvetovih ali po grmovju in nizki podrasti. Letajo od aprila do junija, hranijo se z majhnimi žuželkami, občasno tudi z nektarjem. Ličinke so črvaste, valovito segmentirane, temnorjave do črne, večinoma živijo na tleh ali na bilkah trav, kjer plenijo majhne žuželke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjava sneženka (Cantharis rustica) - svetla sneženka* (Cantharis pellucida) - rdeča sneženka (Cantharis livida).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti