Modri grašičar (Cyaniris semiargus)

  • Domov
  • Modri grašičar

Družina: modrini (Lycaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 25-32 mm (razpon kril)

Razširjenost: precej pogosto do lokalno

Življenjski prostor: ekstenzivni vlažni travniki in pašniki, sončna grmovnata območja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: zgornja stran kril je temnomodra z rahlo vijoličastim leskom ali brez leska, s črnimi žilami in razločnim črnim notranjim robom ter obrobo iz belih dlačic. V prednjih krilih je nekje v sredini pogosto črna pika. Po spodnji strani so krila sivorjava z modrim poprhom v bazalnem delu. V diskalnem delu kril poteka ena serija belo obrobljenih, črnih očesc, v bazalnem delu prednjih kril je le ena, belo obrobljen, črna lisa. Tudi na zadnjih krilih je ena serij diskalnih očesc ter postdiskalna lisa, ki je dvignjena proti zunanjemu robu kril.

 

Samica: krila so po zgornji strani žametno temnorjava, z vijoličastim leskom, pogosto s črno piko v osrednjem delu prednjih kril. Spodnja stran kril je podobno obarvana kot pri samcu, le z manj modrine.

 

Obnašanje in razvoj: metulji letajo od maja do avgusta v eni generaciji, pogosto posedajo na golih tleh. Samice odlagajo jajčeca večinoma na črno detelje (Trifolium pratense) ali druge metuljnice (Fabaceae). Poseljuje v glavnem ekstenzivne travnike ali pašnike in je precej občutljiv na intezifikacijo. Gosenice so precej čokate, rumenozelene, nagubane, porasle z mehkimi dlakami in togimi ščetinami. Hranijo se z deteljami (Trifolium spp.).

 

Podobne vrste: navadni modrin (Polyommatus icarus) - strašničin mravljiščar (Phengaris teleius) - krvomočnična rjavka (Aricia eumedon).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti