Črna detelja (Trifolium pratense)

  • Domov
  • Črna detelja

Družina: metuljnice (Fabaceae)

Red: metuljničevci (Fabales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 5-80 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: travniki, njive, zelenice, pripotja, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, delno razrasla enoletnica ali dvoletnica. Listi so trojnati, dolgopecljati, deljeni v jajčaste do suličaste segmente, ki so po robu drobno nazobčani, mnogokrat s svetlo liso v osrednjem delu. Cvetovi so zgoščeni v pecljata (pecelj navadno zakriva širok, izrazito žilnat prilist), oblasta do jajčasta socvetja, škrlatnordeči. Jadro (zgornji, največji venčni list) z zelo dolgo žebico (klinast, raven del venčnega lista). Čašni listi zrasli v cev, ki je dlakava, na vrhu podaljšani v črtalaste, neenako velike, dlakave roglje. Plod je strok, ki ostane obdan s suhimi venčnimi listi.

 

Posebnosti: zelo znana in priljubljena krmna rastlina, ki jo pogosto uporabljajo v kolobarju, saj ima v koreninskih gomoljčkih posebne bakterije, ki lahko vežejo zračni dušik. Znanih je več podvrst oz. oblik: tipska podvrsta pratense (splošno razširjena), podvrsta nivale (v gorskih predelih), podvrsta expansum (kamnite gmajne ob morju) in podvrsta sativum (gojena).

 

Podobne vrste: srednja detelja (Trifolium medium) - predalpska detelja (Trifolium alpestre) - škrlatnordeča detelja (Trifolium rubens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti