Predalpska detelja (Trifolium alpestre)

  • Domov
  • Predalpska detelja

Družina: metuljnice (Fabaceae)

Red: metuljničevci (Fabales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-30 cm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: robovi suhih travnikov, topla in sončna mesta, grmovnati obronki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica, z delno podzemnim, razraslim steblom. Listi so trojnati, dolgopecljati, deljeni v ozkosuličaste do ozko eliptične segmente, ki so kratko prileglodlakavi, po robu zelo drobno nazobčani. Cvetovi škrlatnordeči, zgoščeni v oblasta do glavičasta, ovršna, pecljata (pecelj navadno zakriva širok prilist) socvetja. Tik pod socvetjem se pogosto nahaja ovršni list. Jadro (zgornji, največji venčni list) z zelo dolgo žebico (raven, podaljšan del jadra), ki je vsaj 2-krat daljša od ploščice jadra. Čašni listi zrasli v kratko, raztresenodlakavo čašno cev, na vrhu podaljšani v ozke zobce (spodnji čašni zobec je zelo dolg, skoraj tako dolg kot žebica jadra), ki so dlakavi po robovih. Plod je strok, ki ga po cvetenju obdajajo venčni listi.

 

Posebnosti: vrsta je vezana na topla, sončna in zakisana mesta, ob povečanju nutrientov v tleh hitro izgine. V nekaterih delih Evrope je zaradi izginjanja ustreznih habitatov močno nazadovala in je postala ogrožena vrsta.

 

Podobne vrste: srednja detelja (Trifolium medium) - črna detelja (Trifolium pratense) - škrlatnordeča detelja (Trifolium rubens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti