Pomladna ščitasta stenica* (Peribalus strictus)

  • Domov
  • Pomladna ščitasta stenica*

Družina: ščitaste stenice (Pentatomidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdne čistine, mejice, gozdni robovi, vlažni travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj variabilna vrsta, pri kateri je spomladanska generacija svetlejše obarvana, poletna generacija pa temnejše. Telo je večinoma sivo- ali zelenkastorjavo, rdečkasto ali rumenkasto, zelo drobno luknjičasto. Glava je ozka, zašiljena, s srednje dolgimi tipalnicami, ki so večinoma rumenkaste ali oranžne, v zgornjem delu izrazito črno pasaste (zadnji členek je v celoti črn, predzadnji pa nekje do polovice). Oprsni ščit (pronotum) je trikoten, ob straneh ozko svetlo obrobljen, širši od pokrovk. Ščitek (scutellum) je precej dolg, jezičast, s svetlo liso na konici. Rob zadka je širši od pokrovk, izrazito pasast. Krila so rjavkasta. Noge so rumenkaste ali sivkaste.

V regiji se pojavljata verjetno obe podvrsti, tipska podvrsta strictus in podvrsta vernalis.

 

Obnašanje in razvoj: odrasle osebke lahko najdemo na različni vegetaciji, predvsem v nizki podrasti ali na listju dreves, kjer se večinoma hranijo z rastlinskimi sokovi. Aktivni so nekje od julija do začetka septembra. V nevarnosti izločijo smrdljivo tekočino. Ličinke so podobne odraslim osebkom, le da imajo zelo kratka krila in izrazito svetel zadek.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ščitasta stenica (Holcostethus sphacelatus) - škrlatna ščitasta stenica* (Carpocoris purpureipennis) - jagodna kosmatica* (Dolycoris baccarum) - gozdni varuh* (Arma custos).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti