Navadni kukavičji čmrlj* (Bombus bohemicus / Psithyrus bohemicus)

  • Domov
  • Navadni kukavičji čmrlj*

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-20 mm (matica); 11-17 mm (delavke, samci)

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, vrtovi, parki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: oprsje, ki je črno, ima pri samicah v sprednjem delu širok pas rumenih do oranžnorumenih dlačic, pri samcih so rumenkaste dlake še na zadnjem delu oprsja. Zadek je črn, razen zadnjih segmentov, ki so v pasovih prekriti z belimi dlakami, pogsto so rumenkaste dlake ob bazi prvega pasu (zadek je pri samcih vitkejši in z več beline). Krila so bolj ali manj prosojna, rahlo rjavkasta. Goleni zadnjih nog so prekrite z dlakami in so brez ploskega, ogolelega dela - kurbikula (koška), ki je značilen za zemeljske čmrlje.

 

Obnašanje in zarod: vrsta je kleptoparazitska, njen gostitelj je največkrat svetli zemeljski čmrlj (Bombus lucorum). Lastnih gnezd ne gradijo, ampak prevzamejo kolonijo gostitelja s tem, da kukavičja matica prežene ali celo ubije gostiteljsko matico in v kamrice izleže jajčeca, za katere potem skrbijo gostiteljske delavke, ki vzgojijo "kukavičji" zarod.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Barbutov kukavičji čmrlj* (Bombus barbutellus) - poljski kukavičji čmrlj* (Bombus campestris) - gozdni kukavičji čmrlj (Bombus sylvestris).




    Fotografije