Poljski kukavičji čmrlj* (Bombus campestris / Psithyrus campestris)

  • Domov
  • Poljski kukavičji čmrlj*

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-18 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: svetli gozdni robovi, travniki, grmovna mesta, cvetlični vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica (matica): precej velika, brez koškov na zadnjih nogah. Je precej temna, skoraj črna, na redko porasla s svetlejšimi dlakami, včasih so deli oprsja in zadka skoraj v celoti goli. Glava je črna, včasih na zadnjem delu porasla z rumenimi dlakami. Na oprsju sta dva rumena pasova rumenih dlak (na sprednjem in zadnjem delu), sprednje dlake so krepkejše, zadnje so manj izrazite. Zadek je dokaj velik, čokat, na koncu je ob straneh gosteje porasel z rumenimi dlakami.

 

Samec: je vitkejši od samice in ima koničasto zožen zadek, ki je na redko porasel z rumenkastimi dlakami v pasovih (obarvanost je dokaj variabilna!).

 

Obnašanje in razvoj: vrsta zajeda in kolonizira gnezda rjavega čmrlja (Bombus pascuorum) in travniškega čmrlja (Bombus humilis). Odrasle matice se pojavijo nekje v aprilu in maju. Lastnih gnezd ne gradijo, ampak se vrinejo v gnezdo gostiteljskega čmrlja, kjer ubijejo gostiteljsko matico. V gnezdo izvalijo jajčeca, za njihov nadaljnji zarod nato skrbijo gostiteljske delavke. Odrasli se hranijo z nektarjem in pelodom različnih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni kukavičji čmrlj* (Bombus bohemicus) - vrtni zemeljski čmrlj (Bombus hortorum) - temnokrili zemeljski čmrlj (Bombus agrillaceus)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti