Sedempikčasta polonica, pikapolonica (Coccinella septempunctata)

  • Domov
  • Sedempikčasta polonica, pikapolonica

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: pogosto, a ponekod izginja

Življenjski prostor: gozdovi, travniki, mejice, zelenice, vrtovi, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta postaja potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo znan in prepoznaven hrošč. Telo je polkrožno zaobljeno. Glava je drobna, črna, z drobnima belima pikama. Oprsje (pronotum) je prav tako bleščeče črno, z bazalno belo liso na vsaki strani (lisa sega samo do polovice oprsja). Pokrovke so živordeče ali oranžnorumene, s po tremi črnimi pikami na vsaki pokrovki in večjo črno liso v bazalnem delu šiva, ki se zlije v navidezno eno piko (zato "sedem pik"), ob njej sta večinoma še dve beli piki. Noge so črne, dokaj kratke, lahko jih vpotegne pod raven trebušni del. Obarvanost pokrovk lahko variira, od rumene do intenzivno rdeče, včasih pike izginejo.

 

Obnašanje in razvoj: tako odrasli osebki, kot ličinke, so skoraj nenasitni plenilci različnih listnih uši (Aphidoidea). V nevarnosti lahko iz sklepov izloči rumenkasto hemolimfo, ki je strupena in povzroči bljuvanje. V zadnjih letih je vrsta zelo nazadovala na račun širjenja tujerodne harlekinske polonice (Harmonia axyridis), ki je konkurenčnejša in celo pleni ličinke sedempikčaste polonice. Je tudi simbol sreče in ljubezni. Ličinke so podolgaste, sivomodre, z rumenim oprsjem, ki ima osrednjo temno liso ter z rumenimi lisami na 3. in  6. členku zadka.

 

Podobne vrste: petpikčasta polonica (Coccinella quinqepunctata) - dvopikčasta polonica (Adalia bipunctata) - harlekinska polonica (Harmonia axyridis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti