Štiripasasti vitki kozliček* (Leptura quadrifasciata)

  • Domov
  • Štiripasasti vitki kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lepturinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-20 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, svetli gozdovi, sončna in topla mesta

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitek, bleščeče črn kozliček z značilnimi rumenimi lisami. Tipalnice so dokaj dolge, a krajše od zadka, pri samcih so v celoti črne, pri samicah so zadnji štirje členki rumenkasti. Oprsje je "zvonasto", pri dnu rahlo razširjeno v stranska trna, ožje od oprsja. Na pokrovkah so večinoma štirje pari rumenih, rahlo valovitih prečnih lis, lise na konicah pokrovk so skoraj okrogle in so najmanjše. Noge so bleščeče črne, dokaj dolge.

 

Obnašanje in razvoj: kot mnogi kozlički lahko z drgnjenjem glave ob oprsje proizvede škripajoč zvok, ki zmede napadalca. Odrasli so dnevno aktivni, zadržujejo se večinoma na cvetovih, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Ličinke (ogrci) živijo v trohnečem lesu listavcev, v glavnem vrb in topolov, njihov razvoj traja dobra 3 leta. Vrsta je v zadnjih letih v nekaterih delih Slovenije močno nazadovala.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pegasti vitki kozliček (Ruptela maculata) - lokastolisi vitki kozliček* (Leptura arcuata) - zlatolisi vitki kozliček* (Leptura aurulenta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti