Pegasti vitki kozliček (Rutpela maculata / Strangalia maculata)

  • Domov
  • Pegasti vitki kozliček

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lepturinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-20 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, grmovnata mesta, sonča in topla mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj vitek kozliček. Glava je drobna, bleščeče črna. Tipalnice so vitke, dolge, črno-rumeno pasaste. Oprsje (pronotum) je bleščeče črno, vitko, "zvonasto", pri dnu razširjeno v obstranska, kratka trna. Pokrovke so rumene, v zgornjem delu s črnimi pikami, ki se lahko občasno zlijejo ali pa manjkajo, v spodnjem delu s črnim prečnim pasom in črnimi konicami. Noge so umazanorumene, stegenca zadnjih nog so delno črna, delno rumena. Pri samcih so pokrovke proti dnu izraziteje zožene kot pri samicah in so tudi manjši od samic.

 

Obnašanje in razvoj: toploljubna, dnevno aktivna vrsta. Odrasli osebki so aktivni od maja do avgusta in se radi zadržujejo na cvetovih, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Ličinke se hranijo s trohnečim lesom različnih listavcev, njihov razvoj traja nekje 2 do 3 leta, odrasli živijo le nekaj tednov. Po obarvanosti spominjajo na "ose" (mimikrija!).

 

Podobne vrste: rumenopasasti vitki kozliček (Strangalia attenuata) - štiripasasti vitki kozliček (Leptura quadrifasciata) - lokastolisi vitki kozliček* (Leptura arcuata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti