Visokodebelni sadovnjaki (83 - sadovnjaki, oljčni nasadi, drevesne plantaže)

  • Domov
  • Visokodebelni sadovnjaki

Razširjenost: raztreseno do lokalno

HT koda: 83.1

Habitatni tip (HT): visokodebelni sdovnjaki in podobni nasadi dreves

Varovanje: kmetijski ukrepi, Natura 2000

Ogroženost: visoka



Prepoznavanje

To so tradicionalno sajeni in obdelovani sadovnjaki sadnih dreves, oljk in drugih dreves. V preteklosti so bili skoraj edini tip sadovnjaka, po 2. sv. vojni so jih marsikje izpodrinili plantažno sajeni sadovnjaki. Za tradicionalne visokodebelne sadovnjake so značilna stara, visoka in razmetano sajena drevesa. Večinoma uspevajo na ekstenzivno košenih travnikih, zato jim pogosto pravimo tudi senožetni sadovnjaki. V takih sadovnjakih prevladujejo v glavnem različne stare sorte jablan, hrušk in češenj, pa tudi slive, višnje, murva in oreh, ter občasno breskev. Za ekstenzivne sadovnjake na Goričkem je zelo pomemben element skorš (Sorbus domestica), ki pa žal izginja. Obiranje sadežev je večinoma opravljeno ročno, pogosto pa se sadje niti ne obere, ampak je prepuščeno množici živalim.

 

Flora in favna visokodebelnih sadovnjakov sta zelo visoki in vključujeta številne redke in močno ogrožene vrste. Med temi so najbolj pomembni gnezdilci sekundarni duplarji, kot so smrdokavra (Upupa epops), veliki skovik (Otus scops), čuk (Athene noctua), vijeglavka (Jinx torquilla) in številne ptice pevke. Ker se taki sadovnjaki le redko škropijo zoper zatiralce, ali pa sploh ne, se na njih pogosto razbohoti bela omela (Viscum album), privlačni pa so za številne opraševalce. Del flore senožetnih travnikov so pogosto zelo zanimive vrste, kot sta npr. kukavičevki zavita škrbica (Spiranthes spiralis) in pikastocvetna kukavica (Neotinea ustulata) ter vijoličasti lučnik (Verbascum phoeniceum), čopasta hrušica (Muscari comosum) in brstični kamnokreč (Saxifraga bulbifera).

 

V Pomurju se pojavljajo sledeči tipi:

83.15 - sadovnjaki

83.151 - ekstenzivno gojeni senožetni sadovnjaki (večinoma na ekstenzivnih travnikih, drevesa tvorijo večinoma vrste iz družine rožnic (Rosaceae), sajena so razmetano in z velikimi razmiki)

83.152 - intenzivno gojeni visokodebelni sadovnjaki (večinoma na bolj intenzivnih travnikih, drevesa so sajena bolj zgoščeno in velikokrat v vrstah)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti