Vinogradi (83 - sadovnjaki, oljčni nasadi, drevesne plantaže)


Razširjenost: lokalno

HT koda: 83.21

Habitatni tip (HT): vinogradi

Varovanje: kmetijski ukrepi

Ogroženost: visoka (tradicionalni vinogradi)



Prepoznavanje

Gre za nasade z vinsko trto. Vinorodni predeli v tej regiji so na območju Lendavskih goric, Ljutomersko-Jeruzelemskega dela, Ormoških goric, Radgonskih goric ter razmetano in bolj lokalno na Goričkem (Strehovci, Bogojina, Vučja Gomila...). Značilnost za to regijo so tudi "brajde" oz. "lugaš" ob hišah (iz vrstkot so "jurka", "klinton", "izabela" in "šmarnica"). V preteklosti so bili vinogradi ekstenzivno obdelovani (ročno obrezovanje, škropljenje, rigolanje...), dandanes so večinoma strojno obdelovani. Tradicionalni ekstenzivni vinogradi so dandanes v glavnem že izginili, ostajajo le kot manjše zaplate ujeti v intenzivni kulturni krajini (npr. Čikečka vas).

 

Tradicionalni vinogradi za mnoge živalske in rastlinske vrste predstavljajo pomemben življenjski prostor. Občasno so s tem habitatnim tipom povezane zelo zanimive ptičje vrste, kot so plotni strnad (Emberiza cirlus), pogorelček (Phoenicurus phoenicurus), drevesna cipa (Anthus trivialis), mlinarček (Sylvia curruca) in hribski škrjanec (Lullula arborea). Tudi plevelna flora takih vinogradov je bogata, saj je uporaba herbicidov zelo majhna. Tako lahko med vrstami trte naletimo na prerasli mošnjak (Thlaspi perfoliatum), navadno rosnico (Fumaria officinalis), navadno vrholiko (Holosteum umbellatum), travniško pasjo čebulico (Gagea pratensis) in togo spominčico (Myosotis stricta).

 

Pri nas se pojavljajo sledeči tipi:

83.21 - vinogradi

83.211 - tradicionalno gojeni vinogradi (ekstenzivno obdelovani, na majhnih površinah, vinska trta je navadno sajena posamično in podprta z lesenimi koli)

83.212 - intenzivni vinogradi (najbolj pogost tip vinograda, vinska trta je sajena v vrstah in se med seboj zvezno povezuje na žičnih in betonskih opornikih, vinogradi so intenzivno obdelovani, pogosto z zelo redko vegetacijo)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti