Pogorelček (Phoenicurus phoenicurus)


Družina: muharji (Muscicapidae) / drozgi (Turdidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 13-14.5 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, razgibana kmetijska krajina z mejicami, travniki, sadovnjaki in starimi hišami

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: pogorelček je zelo prepoznavna ptica selivka, ki se iz Afrike vrača v drugi polovici aprila, nekatere tudi prezimujejo. Pogosto ga lahko opazimo kako trese z repom ali poje visoko na vrhu drevesa ali hiše. Je značilen gnezdilec kulturne krajine alpskih dolin in hribovitih predelov vzhodne Slovenije.  Prehranjuje se z hrošči, pajki, črvi, polži in drugimi žuželkami, jeseni z jagodičjem. Čeprav je v Evropi precej pogost gnezdilec, je marsikje močno nazadoval zaradi izginjanja tradicionalnih kmetijskih krajin.

 

Samec: precej je podoben šmarnici (Phoenicurus ochruros). Prepoznamo ga po rdečkastorjavem do oranžnem trebuhu in repu. Glava je pepelnato siva, z izrazito svetlim temenskim in nadočesnim delom, vratni del je sajasto črn. Kljun je vitek, temnosiv do črn. Krila so sivorjava, v ramenskem delu bolj sivkasta, letalna peresa so belo obrobljena.

 

Samica: je svetlejša od samca in je sivkastorjavo obarvana, z rjastordečkastim repom in trtico (podobna je samici šmarnice).

 

Gnezdenje in zarod: vrsta pogosto gnezdi v bližini hiš. Gnezdo si naredi iz mahu, korenin, trave in ga postelje s perjem, večinoma v drevesnih duplih, luknjah v zidu, lahko pa tudi na strešnih tramovih. Pogosto ima dve legli, v prvem je 5-7 jajc, v drugem pa 4-5 (včasih si lahko isto gnezdo delita dve samici). Jajca so zelenkasto modra. Mladiči so gnezdomci, zanje skrbita oba starša. Poletijo nekje po dveh tednih, nekaj dni jih starša še krmita v bližini gnezda. Maldostni osebki so grahasto rjavi z oranžnim repom.

 

Oglašanje: petje spominja na črnoglavega muharja, pogosto poje z vrha visokega drevesa ali hišnih anten. Klici so naraščajoči ˝hiit˝ali ˝hiit-tek-tek˝.

 

Podobne vrste: šmarnica (Phoenicurus ochruros) - kupčar (Oenanthe oenanthe).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti