Dlakavi pelodar (Trichius sexualis)

  • Domov
  • Dlakavi pelodar

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / minice (Cetoniidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, visoke steblike (kobulnice), grmovje, mejice, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej čokat hrošč z dolgimi nogami. Glava je rahlo rilčasto podaljšana, porasla z rjavimi dlačicami. Oprsje je zaobljeno, pokrito z bleščeče rjavimi dlačicami. Pokrovke so skoraj tako dolge kot široke, krajše od zadka (ta je gosto porasel z dolgimi, rumenkastimi ščetinicami), rumenkaste s tremi pari črnih lis, ki se med seboj večinoma ne stikajo (vsaj zgornji par lis ne). Noge so črne, pri samici je golen močno razširjena in se konča s kratkimi trni, prvi členek stopalca je zelo majhen, trnat, pri samcu je golen ozka, prvi členek stopalca je zaokrožen in nekoliko razširjen.

V srednji Evropi se pojavljajo 3 vrste, ki so si med seboj zelo podobne in je njihovo prepoznavanje na terenu praktično nemogoče.

 

Obnašanje in razvoj: hrošči so aktivni v sončnem vremenu od maja do avgusta, ko se spreletavajo med cvetočimi rastlinami, kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Ličinke živijo v štorih in odmrlih drevesih, njihov razvoj traja približno 15 do 23 mesece.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ine): progasti pelodar* (Trichius fasciatus) - gladkonogi pelodar* (Trichius gallicus = T. zonatus = T. rosaceus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti