Progasti pelodar* (Trichius fasciatus)

  • Domov
  • Progasti pelodar*

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / minice (Cetoniidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-17 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: travniki, gozdovi, gozdni robovi, grmišča, jase, tudi cvetlični vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: podobni so dlakavemu pelodarju (Trichius sexualis), od katerega se le stežka ločijo saj je vzorec na pokrovkah pri obeh vrstah zelo podoben, pa tudi variabilen. Na srednjih golenih je pri samcih s sprednje strani oster gredelj, ki se konča v večji trn (vidno od strani) - zadek po spodnji strani nima belih luskic. Pri samicah je pigidij (končni del zadka) na konici razločno plosko izrobljen, na vsaki strani s topim robom, brez grbinaste izboklinice.

Določanje spola pri rodu pelodar (Trichius): samci imajo ozke sprednje goleni, pri katerih je prvi členek stopalca velik, njegov zunanji rob je okroglast. Samice imajo sprednje goleni široke, "hlačaste", prvi členek stopalca je droben, komaj viden, njegov zunanji rob je koničast.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do začetka septembra, predvsem na različnih cvetovih, kjer se hranijo s pelodom in cvetnimi listi. Ličinke živijo in se razvijajo v starih, trhlih štorih in odlomljenih trhlih vejah različnih listavcev. V Sloveniji je vrsta pogostejša v zahodnih delih Slovenije, v Prekmurju se naj ne bi pojavljala, a je bila v preteklosti verjetno spregledana.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dlakavi pelodar (Trichius sexualis) - gladkonogi pelodar* (Trichius gallicus = T. zonatus = T. rosaceus).




    Fotografije