Hrastov kozorogov kozliček (Plagionotus arcuatus)

  • Domov
  • Hrastov kozorogov kozliček

Družina: kozlički (Cerambycidae: Cerambycinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-20 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, travniki, mejice, odlagališča lesa

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo prepoznaven kozliček, zaradi rumeno pasaste obarvanosti in hitrega premikanja nekoliko spominja na ose (Vespoidea). Telo je v osnovi črno, tipalnice in noge so oranžnorumene, razen stegenc prednjih parov nog, ki so temne. Na glavi sta dva ozka, rumena pasova, baza tipalnic je rumeno obkrožena. Oprsje je precej okroglasto, z dvema rumenima lisama, ki se pri samici zlijeta v pas. Na pokrovkah so v zgornjem delu 4 rumene pike, po dve na stiku pokrovk in dve ob strani, v spodnjem delu pokrovk so trije ozki, večinoma ukrivljeni pasovi (prvi par pasov je med seboj odmaknjen), konice pokrovk so tudi rumene. Samica ima podaljšan zadek.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se predvsem v sončnem vremenu spreletavajo in hitro tekajo po gozdnih tleh, kjer iščejo kupe vejevja ali hlodovine. Pogosto se zadržujejo na cvetovih, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Ličinke (ogrci) so ksilofagi in se hranijo z lesovino različnih listavcev. Njihov razvoj traja priblično 2 leti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): osati kozliček (Clytus arietis) - sršenasti kozorogov kozliček* (Plagionotus detritus) - cvetni kozorogov kozliček* (Plagionotus floralis) - Xylotrechus arvicola.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti