Sršenasti kozorogov kozliček* (Plagionotus detritus)

  • Domov
  • Sršenasti kozorogov kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Cerambycinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-19 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: svetli (bukovi) gozdovi, sončna grmovna mesta, stari parki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo prepoznaven kozliček, ki zaradi rumeno-rjave obarvanosti nekoliko spominja na sršena (Vespa crabro). Glava je črna, ob tipalnicah in zatilju porasla z rumenimi dlakami. Tipalnice so dolge, rdečerjave, krepke. Oprsje je okroglasto, tako široko kot pokrovke, pri glavi in pokrovkah močno zoženo, črno, v sprednjem delu poraslo z rumenimi dlakami in ožjim pasom rumenih dlak v zadnjem delu. Pokrovke so podolgaste, z vzporednimi zunanjimi robovi, v prvi polovici črno- ali rdečerjave in z enim ožjim rumenim pasom ter enim širšim rumenim pasom (lahko tudi manjka). Druga polovica pokrovk je gosteje porasla z rumenimi dlakami, večinoma z dvema paroma trikotnih ter ukrivljenih, temnih pasov, ki se med seboj ne stikajo (obarvanost pokrovk zelo variira). Noge so rdečerjave, precej robustne, pokrite s svilnatimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je toploljubna in povsod po Evropi redka, marsikje močno nazadovala ali izginila. Razvoj vrste je vezan na svetle listnate gozdove, tudi parke, še posebej na območjih s posekanimi in v skladovnice zloženimi debli. Odrasli so aktivni že od zgodnje pomladi in so dokaj gibčni. Ličinke (ogrci) živijo v lesu sveže podrtih dreves (večinoma bukve), predvsem na soncu izpostavljenih deblih starih in podrtih dreves, kjer se hranijo z lesovino. Njihov razvoj traja eno do dve leti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): osati kozliček (Clytus arietis) - hrastov kozorogov kozliček* (Plagionotus arcuatus) - cvetni kozorogov kozliček* (Plagionotus floralis) - spreminjavi kozorogov kozliček* (Chlorophorus varius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti